Brystsmerter

Ta alltid brystsmerter på alvor. Brystsmerter er en uspesifikk tilstand som kan variere fra ufarlige stramme muskler til alvorlige tilstander som hjerteinfarkt. Selv om de fleste typer brystsmerte er ufarlige er det viktig at man er oppmerksom på visse tegn; Opplever du smerte i brystet og har høy risiko for hjertesykdom er det viktig at du oppsøker lege. Risikofaktorer for hjerteinfarkt og angina inkluderer følgende.

 • Røyker
 • Alder over 50 (også kvinner)
 • Diabetes
 • Kjente hjerte- og karproblemer som høyt blodtrykk
 • Hjerte og kar problemer i nær familie

Dette er spesielt viktig om du har følgende symptomer

 • Sterke, klemmende smerter over brystet, oftet som et bånd rundt brystkassen. Smerten kan stråle opp til nakke og kjeve og ut i venstre arm
 • Kvalme, fordøyelsesvansker og magesmerter
 • Klamhet, kaldsvetting
 • Høy puls
 • Føler deg utslitt selv ved aktiviteter som ellers ikke ville vært noe problem for deg å utføre.
 • Smerten i brystet forverres av fysisk aktivitet

Hvis du har symptomer eller mistenker at du hjerteproblemer er det viktig at du oppsøker lege snarest.

Brystsmerte fra muskel og skjelettsystemet

Heldigvis har brystsmerter som oftest ufarlige eller mindre farlige årsaker. Smerter i brystet kan forårsakes av øm og stram muskulatur i brystet, muskulært press på brystbenet og ribbensleddene, akutte låsninger i brystrygg og ribbensledd, dårlig holdning, skiveprolaps, angst eller depresjon med mere. Brystsmerter med opphav i muskel og skjelettsystemet vil som oftest behandles med normal manuell bahandling som strekk, leddbehandling, mobilisering samt bevissgjøring av holdning og pusteteknikk med god respons. Dette er vanlige smerter som ofte kan forekomme med vanlige belastninger i dagliglivet og behandles effektivt. Ta gjerne kontakt for undersøkelse og behanlding.

Relaterte plager

Kostokontritt

Kostokondritt (costochindritis) er en relativt vanlig kilde til brystsmerte og kan forekomme hos barn så vel som hos voksne. Smerten oppleves som regel på siden av brystbenet i overgangen til ribbenene og har derav fått navnet kosto (egentlig costae) kon (egentlig chond – brusk) og -itt (fellesending for betennelsestilstander). Smerten oppstår som følge av en betennelse av ribbens brusken inn mot brystbenet, som regel mellom 2-5 ribben. Nøyaktig hvorfor dette oppstår er fortsatt noe uvisst, men som regel følger det lengre perioder med hoste eller en tung fysisk anstrengelse, som et løft. Dette er en hyppig årsak til smerte og forekommer hos rundt 10-30% av pasienter med brystsmerte. Smerten beskrives ofte som skarp, trykkende og verkende av karakter og forverres ofte ved dype innpust eller bevegelse med overkroppen. Prognosen for pasienter er heldigvis god og det er som regel en selvbegrensende tilstand. Dessverre tar det ofte lang tid å bli frisk, og det er ikke uvanlig at smerten merkes fra noen måneder til et år. Aktivitet som utløser smerten burde begrenses, men det er fortsatt positivt og være aktiv inntil smertegrensen.

Hodepine og migrene

Hodepine er meget vanlig og kommer ofte uten åpenbar årsak. Hodepinen kan ofte ha nær tilknytning til muskel og skjelettsystemet gjennom nakksmerte og andre plager. Har du vondt i hodet kan både kiropaktor og massør være til hjelp.

les mer